Akkerbouw

Nieuws 324 x bekeken

AWB verwacht hogere tarweprijzen in Australië

Melbourne - Het Australische graanbedrijf AWB verwacht dat de tarweprijzen in de pools hoger uitvallen dan gedacht.

Alleen in de pools voor tarwe met hoge eiwitgehalten verlaagt AWB de verwachte poolprijzen. Dat komt omdat de zomtertarwe in Canada en de VS goed groeit waardoor er veel beschikbaar komt, zegt directeur Richard Williams. "Bovendien oogst de VS wintertarwe met veel eiwit."

De lagere koers van de Australische dollar vergroot de export, zegt Williams."We hebben veel tarwe verkocht aan Indonesië, Vietnam en Soedan. Dat ondersteunt de prijs in Australië. Maar de tarweprijzen op de wereldmarkt zijn volatiel. Het is niet te zeggen welke kant de prijzen op gaan."

De tarweprijzen op de wereldmarkt stegen in april en begin mei, constateert Williams."Dat kwam door berichten over droogte in Rusland, de VS en Australië. Maar die rally duurde kort. Inmiddels is de helft van die stijging weer verloren gegaan."

AWB is de vroegere Australian Wheat Board, dat in 2008 het monopolie verloor voor het vermarkten van tarwe. De AWB werd opgekocht door Agrium. Die verkocht de graanactiviteiten in 2011 aan Cargill.

Of registreer je om te kunnen reageren.