Akkerbouw

Nieuws 2243 x bekeken

Suikerbieten hebben groeipuntdatum bereikt

Dinteloord – Suiker Unie heeft de groeipuntdatum van dit jaar berekend op 18 juni.

Dat is twee weken later dan in 2011 en drie dagen later dan het langjarig gemiddelde. De huidige opbrengstverwachting ligt nog rond het vijfjarig gemiddelde van rond de 13 ton suiker per hectare.

Het groeipunt is het moment in de ontwikkeling van de suikerbiet waarbij de wortel gemiddeld 4 gram suiker bevat en de diktegroei van de wortel begint. “Vergeleken met het recordjaar 2011 is het groeipunt nu twee weken later. Dit voorjaar was dan ook een stuk kouder dan vorig jaar, toen het voorjaar juist heel warme was en de zomer nat. Ondanks het recente vrij koude en natte weer groeien de bieten toch redelijk door”, licht Gert Sikken, directeur agrarische zaken Suiker Unie, toe.

De gemiddelde zaaidatum voor suikerbieten viel  dit jaar op 27 maart. Dit is negen dagen eerder dan het tienjarig gemiddelde en slechts drie dagen later dan de recorddatum van 2011. Tot in mei ontwikkelden de suikerbieten zich veelal behoorlijk goed. Rond 20 mei waren de vroegste percelen gesloten. Na Pinksteren is het relatief koud geweest en bleef de groei weer wat achter. Begin juni moesten vanwege hagelschade nog enkele hectaren bieten worden overgezaaid. In tegenstelling tot het zuiden is het in het noorden van het land vrij droog gebleven. Daar was de recente neerslag welkom.

“Al met al hebben we dit voorjaar wat minder groei gehad en is de potentiële opbrengstverwachting ook wat verlaagd”, vertelt Sikken. “Toch ben ik niet pessimistisch. We verwachten dat de opbrengst weer rond het vijfjarig gemiddelde van 13 ton kan uitkomen, maar niemand kan vertellen wat het weer de komende maanden zal doen. We kunnen in elk geval wel wat meer zon gebruiken.”

Afgelopen seizoen was de oogst 80 ton bieten per hectare met gemiddeld 17 procent suiker en 13,6 ton suiker per hectare. Dat was de op een na beste opbrengst ooit.

Erik Boekel

Of registreer je om te kunnen reageren.