Akkerbouw

Nieuws

Winst over 2011 voor Bloembollenkeuringsdienst

Lisse – De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) heeft vorig jaar een winst geboekt van 1,135 miljoen euro. Daarvan is 538.000 euro uitgekeerd aan de sector. De rest is toegevoegd aan het eigen vermogen.

De tarieven zijn dit jaar met 5 procent verlaagd ten opzichte van vorig jaar, zegt BKD-directeur Vincent Cornelissen. "We kunnen de tarieven verlagen omdat BKD efficiënter is gaan werken. Het is de eerste keer dat BKD de tarieven verlaagt. In 2009 zijn we gestart met directe financiering. Daarvoor werd BKD gefinancierd via een heffing bij het Productschap Tuinbouw. Die verandering heeft bijgedragen aan een efficiëntere werkorganisatie."
BKD had vorig jaar gecorrigeerd voor de uitkering van het efficiëntievoordeel 7,827 miljoen euro aan inkomsten. Dat is 376.000 euro minder dan in 2010. De kosten zijn met 188.000 euro gedaald naar 7,23 miljoen euro. Cornelissen: "Het is niet zo dat telers teveel hebben betaald, maar er is een efficiëntie voordeel ontstaan."
Voor dit jaar gaat BKD uit van een daling van de inkomsten met 561.000 euro vanwege de verlaging van de tarieven. Uit de overige werkzaamheden verwacht BKD een daling van de inkomsten met 40.000 euro.
De kosten dalen met 485.000 euro vooral omdat BKD minder personeelskosten maakt. Het saldo komt op 300.000 euro. Cornelissen: "We gaan de begroting gewoon halen. BKD richt zich dit jaar vooral op een herziening van het keuringsysteem."

Of registreer je om te kunnen reageren.