Akkerbouw

Nieuws 859 x bekeken

Wereldwijde tarweoogst daalt, voorraad blijft op peil

Washington – De wereldwijde tarweoogst komt in het seizoen 2012/2013 uit op 677,6 miljoen ton, 17,1 miljoen ton minder dan een seizoen eerder. Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA, in een eerste graanraming voor het seizoen.

De wereldwijde consumptie van tarwe daalt 9 miljoen ton. Er wordt meer tarwe voor menselijke en minder voor dierlijke consumptie ingezet.

De export van tarwe vanuit de EU, in de praktijk vaak ingevuld door Frankrijk, daalt volgens de raming met 2 miljoen ton tot 14,5 miljoen ton. De totale oogst in de EU valt volgens de gezaghebbende raming ruim 5 miljoen ton lager uit op 137 miljoen ton. De inzet van tarwe in voer daalt in de EU van 126 naar 124 miljoen ton. De EU-eindvoorraad, eerder door een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw niet erg ruim genoemd, daalt van 13 naar 12 miljoen ton.

De wereldwijde eindvoorraad zal 8,9 miljoen ton dalen tot 188,1 miljoen ton, nog altijd fors meer dan in het seizoen 2007/2008 toen een kleine voorraad van 125,6 miljoen ton de tarweprijs tot recordhoogte stuwde, met voedselrellen tot gevolg. Omdat de maisvoorraad fors toeneemt, neemt de kans op scherpe prijsschommelingen af, al moet worden benadrukt dat het pas de eerste raming betreft.

Volgens de USDA zullen de EU, Australië, Rusland en Oekraïne minder tarwe oogsten. In de VS valt de oogst volgens de raming hoger uit terwijl China en India zelfs op een recordoogst rekenen. De wereldwijde handel in tarwe neemt volgens de USDA met 6,1 miljoen ton af door een dalende vraag vanuit onder meer Japan, Saoedi-Arabië en Zuid-Korea. De wereldwijde aanwending van tarwe in voer daalt met 13,9 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.