Akkerbouw

Nieuws 349 x bekeken

'Voordeel GMO-gewassen in 2010 bedraagt 14 miljard dollar'

Dorchester - Genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) gaven boeren wereldwijd in 2010 een extra inkomen van 14 miljard dollar (11 miljard euro).

Dat is 100 dollar (79 euro) per hectare. Het economisch voordeel voor de boeren is sinds de introductie van de GMO-gewassen in 1996 opgelopen naar 78,4 miljard dollar (62 miljard euro). Daarnaast verminderen de GMO-gewassen de milieubelasting, meldt het Britse adviesbureau PG Economics in een jaarlijkse evaluatie van GMO-gewassen.

Volgens PG Economics is het totale voordeel in 2010 van GMO-gewassen 19,3 miljard dollar. Daarvan gaat 14 miljard dollar naar de telers en 5,3 miljard dollar naar de veredelingsbedrijven die de GMO-gewassen op de markt brengen. Het bureau stelt dat zonder GMO-gewassen de wereld 14 miljoen hectare extra aan sojabonen, mais, katoen en koolzaad had moeten telen om dezelfde productie te halen.

Boeren in ontwikkelingslanden betalen relatief minder voor het gebruik van GMO-zaad dan boeren in ontwikkelde landen. Volgens PG Economics komt dat doordat het voordeel van GMO-gewasen ten opzichte van gangbare gewassen in ontwikkelingslanden groter is dan in ontwikkelde landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.