Akkerbouw

Nieuws 683 x bekeken

Veel betere aardappeloogst voor telers Nieuw-Zeeland

Christchurch - Aardappeltelers op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland halen een prima oogst binnen. De regio South Canterbury kende en warme zomer en een uitstekend groeiseizoen. De aardappelopbrengsten lagen vaak boven het gemiddelde.

Kleine tegenvaller was de aanwezigheid van psyllid. Dit is een luis die zich goed thuisvoelt in warme weersomstandigheden.

South Canterbury telt 35 aardappeltelers en die telen verschillende, commerciële rassen. Landelijk zijn er ongeveer 200 aardappeltelers. Die zijn samen goed voor een half miljoen ton aardappelen en 10.000 hectare. Ook landelijk verliep de oogst goed. De opbrengsten lagen ruim boven het niveau van een jaar eerder. De gewassen, zeker op het Noordereiland, hadden geen last van hittestress. Koeler weer en meer regen zorgden bovendien voor een besparing op beregeningskosten (telers verbruikten dit jaar de helft minder water en bespaarden dus ook energie).

De totale waarde van de Nieuw-Zeelandse aardappelindustrie kwam tot en met maart uit op omgerekend 87 miljoen euro. De totale retail- en uitvoerwaarde van de industrie, gekocht en geëxporteerd door lokale verwerkers, is naar schatting 233 miljoen euro per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.