Akkerbouw

Nieuws 565 x bekeken

VS: sojabonen duurder, mais goedkoper

Washington - Dit jaar worden in de VS meer sojabonen geteeld dan in het jaar ervoor, maar die stijging valt in het niet bij de hoeveelheid sojabonen die verbruikt en geëxporteerd worden.

Als gevolg hiervan teert de Amerikaanse voorraad van sojabonen verder in. Dit melden analisten van de American Farm Bureau Federation,

Volgens het mei-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA komt de totale sojabonenopbrengst uit op 3.205 miljoen bushels. Dat is 149 mijoen bushels meer dan in 2011. Maar de vraag is nog groter. De export komt naar verwachting namelijk 190 miljoen bushels hoger uit. Ook het verbruik plust dit jaar met 10 miljoen bushels. In totaal is het verschil daarmee 51 miljoen bushels. Dit betekent dat de Amerikaanse sojabonenvoorraad terugvalt naar 145 miljoen bushels. Dat is slechts iets meer dan twee weken voorraad aan het eind van het jaar. Dit heeft ook gevolgen voor de prijs. Die voor dit seizoen lijkt uit te komen op €10,16 per bushel. Ter vergelijking: het seizoen ervoor was dit nog €9,65. En ook dat was geen lage prijs.

De oorzaak van de grote vraag naar Amerikaanse sojabonen ligt voor een groot deel in Zuid-Amerika. Daar valt de productie fors tegen. De Argentijnse productie kreeg met 91,8 miljoen bushels een flinke knauw en ook de Braziliaanse zit flink in de min: met 36,7 miljoen bushels. Droogte is hier de grootste boosdoener. Als gevolg hiervan zijn de mondiale voorraden van sojabonen zeer krap.

Voor mais is het marktbeeld in de VS precies omgekeerd. De prijzen zijn hier in mineur. De opbrengsten zijn namelijk hoog, maar de vraag kan het aanbod bij lange na niet bijhouden. De hoeveelheid mais komt naar verwachting uit op 14,8 miljard bushels, Dat is een record en maar liefst 2,4 miljard bushels meer dan in het jaar ervoor. De vraag stijgt ook, maar veel minder fors: met 1,1 milard bushels.

Dit heeft gevolgen voor de Amerikaanse maisvorraad, die aanzienlijk hoger uikomt: 1,88 miljard bushels. Dat is ruim een verdubbeling. De prizen gaan hierdoor flink dalen. Mais noteerde vorig seizoen nog €4,77 per bushel. Nu is de prognose €3,59.Of registreer je om te kunnen reageren.