Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Telers zoeken geld voor onderzoek naar koprot in uien

Emmeloord - Het Platform Nederlandse Uientelers zoekt geld om onderzoek te kunnen doen naar koprot in uien. De telers hebben afgelopen seizoen veel last gehad van de schimmelziekte in hun uien.

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld nodig is voor het onderzoek, zegt secretaris van het platform Maas van den Heuvel. "De offerte is nog niet rond."

Van den Heuvel vindt het hard nodig dat nieuw onderzoek wordt gedaan naar koprot in uien. "Het laatste onderzoek dateert uit de jaren 90. Er zijn sindsdien nieuwe middelen gekomen tegen koprot. De telers hebben er afgelopen seizoen veel last van gehad. Maar ook in andere jaren stak koprot wel eens flink de kop op."

Het platform vraagt sorteerders, telers, verzekeraars, proefbedrijven, producenten en handelaren in gewasbeschermingsmiddelen en zaadbedrijven om geld in het onderzoek te steken. Van den Heuvel: "Koprot leidt tot schade voor alle partijen in de uienketen. We willen het onderzoek graag dit jaar uitvoeren."

Volgens het platform kan het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) onderzoek doen naar het effect van schimmelbestrijdingsmiddelen. Van den Heuvel: "Wanneer dit nu niet wordt opgepakt, blijven we het probleem voor ons uitschuiven en zullen we in de toekomst weer tegen kwaliteitsproblemen aanlopen met weer grote financiële verliezen voor meerdere partijen in de gehele uienkolom."

In het onderzoek wil het platform diverse gewasbeschermingsmiddelen tegen koprot laten testen. PPO kan een perceel uien zo behandelen dat 70 tot 80 procent van de uien aangetast raakt door koprot. Daarom zoekt het platform een geïsoleerd uienperceel voor het onderzoek.

Eén reactie

 • Çim Tohumculuk

  Atlantis Biyolojik Tarim is bereid de producten te leveren in het onderzoek tegen koprot. Uitleg en toepassingen op aanwijzing van Atlantis Biyolojik Tarim. De producten zijn gecertificeerd door het Ministerie van Agricultuur in Turkije, en zijn van biologische samenstelling en milieu- mens- dier- vriendelijk.
  Reacties en of informatie op: atlantistarim@gmail.com

  Enige product-eigenschappen;
  - Ph verlagend
  - anti bacterie, -microben, -schimmels en fungussen
  - structuur verbeterend
  - snellere ontkieming en groei
  - kwaliteit verbeterend en opbrengst verhogend
  - regenererend

  Atlantis Biolojik Tarim heeft uitgebreide onderzoeken gedaan naar natuurlijke resistenties voor gewassen, toepassingen getest, en resultaten geboekt.

  Atlantis Biyolojik Tarim

  i/o A.W. Odinga

  İzmir Turkije

Of registreer je om te kunnen reageren.