Akkerbouw

Nieuws

Suikerprijs naar laagste niveau in bijna twee jaar

Londen - De suikerprijs is op de termijnmarkt in Londen naar het laagste niveau gezakt sinds augustus 2010. Op de termijnmarkt in Chicago is de suikerprijs sinds december 2010 niet zo laag geweest. De suikerprijs is sinds begin april ruim 13 procent gedaald.

De suikernoteringen dalen door de goede oogstverwachtingen voor seizoen 2011/12. De International Sugar Organisation (ISO) verwacht voor dit seizoen een suikerproductie van 174 miljoen ton. Vorig seizoen is 164 miljoen ton suiker geproduceerd. Het suikerverbruik stijgt van 164 miljoen ton vorig seizoen naar 167 miljoen ton in dit seizoen. Door het overschot van bijna 7 miljoen ton groeit de wereldwijde voorraad naar 58,5 miljoen ton suiker. De voorraad is voldoende om een verbruik te overbruggen van 18 weken. Bij graan is dat 10 tot 11 weken.

De Rabobank verwacht voor dit seizoen zelfs een overschot van 8 miljoen ton suiker. In het volgende seizoen 2012/2013 gaat de Rabobank er vanuit dat de productie 4,6 miljoen ton hoger uitvalt dan het verbruik. De Rabo-analisten denken dat de suikerprijs verder gaat dalen.

Het Britse handelshuis Czarnikow voorziet dat Brazilië minder suiker produceert. Veel suikerrietvelden zijn sterk verouderd waardoor de opbrengst daalt. Volgens Czarnikow is Brazilië niet langer de goedkoopste producent ter wereld van suiker, ook al blijft het land de grootste exporteur ter wereld. De kostprijs in Thailand is onder die van Brazilië gezakt.

De productiedaling in Brazilië wordt gecompenseerd door een goede oogst in Thailand, de tweede exporteur ter wereld. Dat land verwacht een recordoogst vam 10,2 miljoen ton suiker. Daarvan is 7,8 miljoen ton beschikbaar voor de export.

In Australië, de derde exporteur ter wereld, herstelt de suikersector zich van de enorme overstromingen van 2011 en dit jaar. De Australian Sugar Milling Council verwacht dat Australië 31 miljoen ton suikerriet oogst. Het is de beste oogst in jaren, volgens de suikerraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.