Akkerbouw

Nieuws 312 x bekeken

Sovecon verwacht kleinere Russische graanexport

Moskou - De graanexport van Rusland kan in het nieuwe seizoen wel met een kwart dalen. Dat komt volgens het Russische marktbureau Sovecon door de aanhoudende droogte in het zuiden van het land. Het zuiden van Rusland is de belangrijkste graanregio van het land.

Sovecon schat de Russische graanexport in seizoen 2012/2013 op 20 miljoen ton. Dat is 28 procent minder dan wat Rusland dit seizoen aan buitenlandse afnemers verkoopt. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat de Russische graanexport op 20,8 miljoen ton. Dat is een daling van 19 procent ten opzichte van dit seizoen.

Analisten vinden een vergelijking met 2010 nog niet terecht. In dat jaar verbood Rusland op 15 augustus de export van graan omdat de eigen opbrengst door droogte was gedecimeerd. Dat besluit leidde tot een sterke stijging van de graanprijzen in de rest van het seizoen.

Volgens analisten kan het Russische graan nog deels herstellen van de droogte. Analistensite Agrimoney maakt een vergelijking met de situatie in de EU van vorig jaar. "Toen was het voorjaar erg droog. Dat dreef de graanprijzen op. Maar toen de regen in juni kwam kon de EU uiteindelijk toch nog een goede graanoogst realiseren."

De Russische vice-premier Viktor Zubkov erkende de slechte vooruitzichten voor de oogst, zei hij tegen journalisten tijdens een rondreis door Zuid-Rusland. "Voor deze tijd van het jaar staan de suikerbieten, wintertarwe en voergewassen er niet goed bij. Het verschil met vorig jaar is erg groot."

Vorig jaar oogstte Rusland ruim 90 miljoen ton graan, één van de beste oogsten ooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.