Akkerbouw

Nieuws 1 reactielaatste update:31 mei 2012

Slechte kwaliteit drukt graanprijzen Agrifirm

Apeldoorn – Agrifirm Plant betaalt € 195,20 per ton tarwe van standaardkwaliteit geleverd in de basispool. Dat is €10,60 minder dan Agrifirm betaalde over de oogst van 2010. Agrifirm betaalt €193,10 per ton gerst. Dat is €10,80 minder dan vorig seizoen.

Door de slechte kwaliteit graan kon Agrifirm geen premie voor bakkwaliteit realiseren. Volgens de coöperatie zijn de in de basispool gerealiseerde prijzen hoger dan het gemiddelde van de dagprijzen vanaf de oogst. Agrifirm is de grootste graancollecteur in Nederland.

Het groeiseizoen in 2011 was erg nat vanaf begin juni. Door de aanhoudende regen tijdens de bloei kon de schimmelziekte fusarium het graan flink infecteren, meldt Agrifirm. "Dit zorgde vooral in Midden- en Noord-Nederland voor opbrengst- en kwaliteitsverlies. Met de kwaliteiten van oogst 2011 was het niet mogelijk een premie voor baktarwe te realiseren."

Ook de gerst is vorig jaar op grote schaal aangetast door fusarium. Geen enkele partij gerst voldeed aan de normen voor brouwgerst, ondanks dat Agrifirm probeerde de betere kwaliteit gerst gescheiden te houden. "Hierdoor konden mouterijen dit seizoen geen Nederlands brouwgerst verwerken. Dit probleem, dat op grote schaal in Noordwest Europa voorkwam, resulteerde in hoge brouwgerstpremies. Alle gerst is uiteindelijk in het voersegment afgezet. Voor voergerst waren er wel goede mogelijkheden in de markt met een prijsniveau dat zeer dicht in de buurt van tarwe lag."

De eindprijs van tarwe in de bewaarpool komt op € 209,80. Voor gerst is de eindprijs € 207,40. Deze prijs geldt bij levering in januari. Voor leveringen eind mei komt daar een bewaarpremie bij van € 4,25 per ton. Hiermee komt de prijs van tarwe dan op € 214,05 per ton.

Eén reactie

  • agri2

    Welke 'onduidelijke' kosten gaan nog van de basispoolprijs af?

Of registreer je om te kunnen reageren.