Akkerbouw

Nieuws

Russische graanoogst groter dan gedacht

Moskou - Rusland wil vanaf 1 juli 27 miljoen ton graan van de oogst van 2011/2012 exporteren.

Dat meldde de Russian Grain Union woensdag. Aan het eind van dit seizoen ligt er iets minder dan 20 miljoen ton in voorraad. Dat betekent dat de potentie van de graanexport rond de 30 miljoen uitkomt. Volgens de graanunie zijn de gevolgen van de droogte in de Russische graangebieden minder rampzalig dan gedacht. Sommige regio's zijn er slecht aan toe, maar nergens is de noodklok geslagen. De graanoogst komt met 94 miljoen ton (waarvan 56 miljoen ton tarwe) ook maar een fractie lager uit dan in het seizoen ervoor.

Marktanalisten waren eerder veel somberder gestemd over de Russische graanoogst. SovEcon stelde zijn prognose van de oogst vorige week nog naar beneden toe bij. Deze organisatie schatte de tarweopbrengst toen op 87 tot 91 miljoen ton. Bovendien stelde Sovcon dat de tarwe-export met meer dan 30 procent zou afnemen, naar 14 miljoen ton.

Een van de oorzaken van de meevallende graanoogst en -export is de relatief beperkte schade aan gewassen in de Zuid-Russische regio's. Van daaruit gaat veel graan naar dichtbij gelegen havens.

Of registreer je om te kunnen reageren.