Akkerbouw

Nieuws 617 x bekeken

Premie voor teler duurzame brouwgerst

Biddinghuizen - Akkerbouwers die duurzaam brouwgerst telen volgens de systematiek van Veldleeuwerik krijgen vanaf volgend jaar een premie van 250 tot 750 euro per jaar. De gerst moet geteeld zijn volgens de richtlijnen van het duurzaamheidsproject Veldleeuwerik.

De premie maakt deel uit van het project 'Brouwgerst uit duurzame teelt in Nederland', dat is opgezet door Agrifirm Plant, bierbrouwer Heineken en mouterij Holland Malt. Hun doel is dat in 2014 zo'n 10.000 ton brouwgerst duurzaam is geteeld. Daarna is het de bedoeling dat de productie zelfstandig doorgroeit naar 50.000 ton in 2020. Dat is 25 tot 30 procent van alle gerst die Holland Malt jaarlijks verwerkt.

Deelname aan het project houdt in dat de telers deelnemen aan de graanpool van Agrifirm. De poolprijs is de basisprijs voor de gerst. Via Veldleeuwerik stellen de telers een duurzaamheidsplan op voor hun bedrijf, zei Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet bij Agrifirm, donderdag in Biddinghuizen bij de start van het project. "Er zijn geen duurzaamheidseisen alleen voor de gerstteelt. De systematiek van Veldleeuwerik is er juist op gericht dat telers hun hele bedrijf duurzaam ontwikkelen, onder andere op het gebied van bodem, waterbeheer, gewasbescherming en bemesting."

Er komt geen apart logistiek netwerk voor de duurzame gerst, zegt Den Bakker. "Dat kost te veel geld. Net als bij groene stroom wordt duurzaam en gangbaar gemengd, met als doel het duurzame gedeelte te vergroten."

Voor een areaal kleiner dan 10 hectare is de premie 250 euro per jaar. Van 10 tot 20 hectare is dat 500 euro. Voor een groter areaal krijgt de teler 750 euro.

Veldleeuwerik kent een wachtlijst vanwege de grote belangstelling, zegt directeur Henk Heinhuis. "Na de zomer komen er geaccrediteerde adviseurs bij. Iedere teler kan meedoen aan het gerstproject."

Heineken verwerkt tot nu toe geen Nederlandse brouwgerst, zegt manager Jan Kempers. "Heineken heeft jaarlijks 280.000 ton brouwgerst nodig. Het past in ons streven naar duurzaamheid als we ook gerst uit Nederland kopen. Alleen bedrijven die duurzaam werken blijven bestaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.