Akkerbouw

Nieuws

PPO: camera kan selectie in pootaardappelen overnemen

Lelystad – Camera’s kunnen zieke pootaardappelen opsporen. Maar de techniek is nog niet praktijkrijp. Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-AGV) wil in 2013 een veldproef doen met de nieuwe techniek.

PPO-AGV heeft samen met PRI en Biometris in 2011 proeven uitgevoerd met in potten gekweekte pootaardappelen. De planten zijn beoordeeld door een spectrale camera, die de lichtgolven meet die een plant uitzendt. PPO testte ook de chlorofylfluorescentie camera, die de fotosynthese meet van de plant.

Bij viruszieke aardappelplanten classificeert de spectrale camera 95 procent van de zieke planten als ziek. Maar 30 procent van de gezonde planten worden als ziek beoordeeld. Hoe verder in het groeiseizoen hoe beter de spectrale camera scoorde op viruszieke planten. PPO-AGV vindt deze resultaten nog onvoldoende betrouwbaar voor de praktijk. De chlorofylfluorescentie camera is minder geschikt om viruszieke planten op de sporen, stelt het PPO.

Bij erwinia (dickeya) vindt de spectraal camera 33 van de 61 zieke planten. Terwijl een ervaren selecteur er achttien vond. Maar de camera beoordeelt 10 procent van de gezonde planten als ziek. Ook de chlorofylfluorescentie camera kan planten opsporen die door erwinia zijn aangetast, maar 38 procent is vals positief (een zieke plant wordt als gezond gezien) en 1 procent is vals negatief (een gezonde plant wordt als ziek beoordeeld).

Projectleider Jan Kamp van PPO-AGV verwacht dat het met camera’s opsporen van zieke aardappelplanten over een aantal jaren praktijkrijp is. “De resultaten zijn bemoedigend. Bij erwinia scoorde de camera beter dan de selecteur. Voor 2012 is het niet gelukt financiering te krijgen. Maar in 2013 willen we graag na het doorvoeren van een aantal verbeteringen een veldproef uitvoeren. Dit onderzoek is ingediend voor het topsectorenbeleid Agro en Food.”

Of registreer je om te kunnen reageren.