Akkerbouw

Nieuws

Ook SovEcon verlaagt graanprognose Rusland

Moskou - SovEcon verlaagt de prognose voor de Russische graanoogst. Volgens het marktbureau oogst Rusland dit jaar 87 miljoen tot 91 miljoen ton graan.

In de vorige prognose ging SovEcon nog uit van 87 miljoen tot 93 miljoen ton. Vorig jaar oogstte Rusland 94 miljoen ton graan. SovEcon verlaagt de prognose vanwege de droogte in het Zuiden. Maar het marktbureau vindt een vergelijking met 2010 voorbarig. In dat jaar oogstte Rusland door droogte eenderde minder graan waarna de overheid de graanexport voor elf maanden stil legde. Er wordt regen verwacht in het door droogte getroffen gebied. Volgens SovEcon kunnen de gewassen nog redelijk herstellen van de droogte.

SovEcon gaat nu uit van een Russische oogst van 53 miljoen ton tarwe. De export daalt naar 14 miljoen ton tarwe, omdat Rusland weinig tarwe op voorraad heeft als de oogst begint, verwacht SovEcon.

Rabobank Agri Commodity Markets Research verlaagde begin deze week de Russische oogstprognose met 2 miljoen ton naar 53 miljoen ton tarwe. De export van tarwe blijft volgend seizoen steken op 15,5 miljoen ton, verwacht de bank. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ging in de meiprognose uit van een oogst van 56 miljoen ton Russiche tarwe en een export van 18 miljoen ton. Daarin is geen rekening gehouden met de droogte.

Ook het Franse marktbureau Agritel vindt een vergelijking met 2010 voorbarig. "Het gaat regenen in de droge gebieden."

Of registreer je om te kunnen reageren.