Akkerbouw

Nieuws

Oil World verlaagt prognose koolzaadoogst in EU

Hamburg - De Europese Unie oogst dit jaar 18,1 miljoen ton koolzaad. Dat is de laagste hoeveelheid in zes jaar, meldt het Duitse marktbureau Oil World.

Vorig jaar oogstten de akkerbouwers 19,1 miljoen ton koolzaad. Oil World schrijft de daling toe aan de uitwintering van koolzaad in met name Frankrijk, Polen en Duitsland, de drie grootste producenten in de EU. In maart ging de Europese organisatie van graanhandelaren Coceral nog uit van een oogst van 19,1 miljoen ton, vergelijkbaar met vorig jaar. Maar toen was de schade door de uitwintering nog niet zichtbaar.

Oil World schat dat Frankrijk dit jaar 5,15 miljoen ton koolzaad produceert. Vorig jaar was dat 5,37 miljoen ton. De Poolse oogst valt terug van 1,87 miljoen ton vorig jaar naar 1,60 miljoen ton dit jaar. Voor Duitsland verwacht Oil World een hogere productie van 4,45 miljoen ton tegen 3,78 miljoen ton in 2011. Ondanks de uitwintering groeit de Duitse productie, omdat de akkerbouwers meer koolzaad hebben gezaaid.

Ook Oekraïne, een belangrijke leverancier aan de EU, oogst minder koolzaad. In Australië groeit het areaal met 10 procent omdat de akkerbouwers inspelen op de grote vraag die ze verwachten uit de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.