Akkerbouw

Nieuws 618 x bekeken

Nieuw systeem veiligheid grondstoffen voeding

Den Haag – Het Productschap Akkerbouw en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) tekenen 4 juni een convenant over de borging van de veiligheid van grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie. Het voordeel voor de bedrijven en de NVWA is dat de controle eenvoudiger wordt.

Het convenant past in het zogeheten horizontale toezicht, zegt Christine Rommens, hoofd van de afdeling Voeding van het productschap. “De NVWA maakt afspraken met de bedrijven over de voedselveiligheidssystemen en in ruil daarvoor is minder controle nodig door de NVWA.”

In het kader van het convenant is een grote datatbase Riskplaza opgezet, zegt Rommens. “Dat is vijf jaar geleden gestart in de bakkerijsector en is nu uitgebreid naar de vleeswarensector, gemaksvoeding, snackindustrie, pluimveevlees, groente en fruit en koffie en thee. De database bevat veel informatie over de voedselveiligheid van voedingsingrediënten. De inhoud van Riskplaza wordt door zowel de NVWA als het bedrijfsleven als een gezamenlijke waarheid gezien.”

Afnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de grondstoffen die ze inkopen, zegt Rommens. “Het convenant houdt in dat afnemers die een Riskplaza audit (controle) goed hebben doorlopen, minder door de NVWA worden gecontroleerd. Bovendien hoeven levensmiddelenbedrijven die grondstoffen kopen van bedrijven die meedoen aan de Riskplaza-audit, de verplichte inkoopveririficatie op de voedselveiligheid van grondstoffen niet uit te voeren. Riskplaza maakt het voor levensmiddelenbedrijven gemakkelijker om te voldoen aan de eisen voor voedselveiligheid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.