Akkerbouw

Nieuws

Minder aanvragen transgene veldproeven Europa

Berlijn – Het aantal experimenten met genetisch gemodificeerde gewassen in Europa neemt gestaag af. De enige uitzondering is Spanje, waar grote bedrijven juist heel veel veldproeven doen. Dat meldt GMO Safety.

Dit jaar werden tot medio mei slechts 41 aanvragen voor genetisch gemodificeerde gewassen in de Europese Unie ingediend. Ter vergelijking: in 2009 waren dit er nog ruim meer dan 100. Opvallend is dat 30 van de 41 aanvragen uit Spanje komen. De overige 11 komen uit Zweden, Ierland, Denemarken, Duitsland, België, Tsjechië, Hongarije en Slowakije.

Van de 41 aanvragen omvatten er 27 teeltproeven, die uitgevoerd worden door grote partijen als BASF en Bayer. Die proeven worden gedaan met gewassen die al ontwikkeld zijn. Het gaat daarbij om gewassen als mais, katoen en suikerbieten, die resistent zijn tegen ziekten of herbiciden. De overige aanvragen komen voor rekening van universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Opvallend is ook dat slechts een kwart van alle Europese aanvragen verband houdt met projecten, die te maken hebben met de ontwikkeling van gewassen met nieuwe of verbeterde genkenmerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.