Akkerbouw

Nieuws 387 x bekeken

Meer export Argentijns tarwe en gerst

Buenos Aires - De Argentijnse tarwe-export voor het seizoen 2011/2012 komt naar verwachting uit op 10 miljoen ton.

Dat is de verwachting van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Het is meer dan een eerdere schatting. Op de binnenlandse markt zijn erg grote voorraden en dat betekent dat ook meer tarwe de grenzen overgaat.

De prognose voor de gerstproductie voor de oogst van 2011/2012 komt uit op 4,4 miljoen ton. De prognose is door het ministerie met 10 procent naar boven bijgesteld. De oorzaak ligt in de goede opbrengsten. Dat heeft ook gevolgen voor de export. Die komt waarschijnlijk uit op 3,4 miljoen ton. Dat is 0,4 miljoen ton meer dan een eerdere prognose van het ministerie van landbouw.

De voorlopige schatting van de maisoogst in 2011/2012 is 21,2 miljoen ton. Dat is juist 0,3 miljoen ton minder dan de laagste schatting van het ministerie. De oorzaak ligt in het feit dat producenten zich nu vooral bezig houden met sojabonen. De opbrengsten zijn ook niet groots. Dit is voornamelijk veroorzaakt door droogte. Mais dat laat ingezaaid is, ongeveer een kwart van het totaal, is overigens in zeer goede conditie. Dat neemt niet weg dat de Argentijnse maisexport waarschijnlijk 0,7 miljoen ton lager komt te liggen dan in een eerdere schatting.

Of registreer je om te kunnen reageren.