Akkerbouw

Nieuws

Meer druk op graanmarkt door VS en India

Den Haag - De internationale graanmarkt blijft onrustig. De tarweprijzen schommelen sterk en op dit moment zitten de termijnnoteringen in een dalende tendens.

De slechte economische vooruitzichten en de forse oogstverwachtingen in de VS (gunstige weersomstandigheden) zijn hier debet aan. Daarbij komt dat India vanwege een goede oogst 10 miljoen ton tarwe wil gaan exporteren. Dat gaat prijsdruk geven. Bovendien is het een trendbreuk met de jaren ervoor. In 2006 kocht India nog 6 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt, terwijl er daarna een exportverbod van kracht was. De veranderde situatie heeft twee oorzaken: forse investeringen in de Indiase akkerbouwsector én redelijk goede weersomstandigheden. Het gevolg is dat er voldoende geproduceerd wordt voor de eigen consumptie.

Intussen heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in de meiraming de mondiale tarwevoorraad naar beneden bijgesteld: 197,3 miljoen ton (206,27 miljoen ton april). Voor het seizoen 2012/2013 wordt bovendien een verdere verlaging verwacht: 188,13 miljoen ton. Volgens het USDA zal een land als Bangladesh aanzienlijk minder tarwe invoeren vanwege een recordoorgst van net geen 10 miljoen ton.

Voor mais geldt dat de oogstprognose in de Verengide Staten heel behoorlijk is. Ook de oogst in Zuid-Amerika lijkt beter dan gedacht. China heeft inmiddels al een een half miljoen ton mais aangekocht van de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.