Akkerbouw

Nieuws 2562 x bekeken

Lage graanopbrengsten in regio Zwarte Zee

Den Haag - De internationale granenmarkten laten een wisselend beeld zien.

Gingen de tarwenoteringen onlangs nog fors omhoog, de laatste paar dagen gaan ze weer hard omlaag. De oorzaak ligt vooral in de fors hogere opbrengsten in de Verenigde Staten. De situatie in het Zwarte Zeegebied is totaal anders. De opbrengstverwachtingen voor die regio liggen aanzienlijk lager dan in het vorige seizoen. Dit blijkt uit het wekelijkse graanbericht van Productschap Akkerbouw.

De International Grains Council in Londen heeft de wereldgraanvoorraad voor het eind van het seizoen intussen met 5,3 miljoen ton naar boven bijgesteld: 379 miljoen ton. De oogstprognose voor het seizoen 2012/2013 is naar beneden bijgesteld, met 7 miljoen ton naar 1.869 ton graan bij een wereldconsumptie van 1.865 miljoen ton. De theoretische graanvoorraad zal dus slechts met 4 miljoen ton toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.