Akkerbouw

Nieuws 1110 x bekeken

Kwart miljoen dode boeren door gemanipuleerd zaad

Nieuw-Delhi - In het afgelopen decennium heeft een kwart miljoen boeren in India zelfmoord gepleegd. Grote en groeiende schulden door de aankoop van genetisch gemanipuleerd zaad van multinationals vormen de hoofdoorzaak.

De boeren worden namelijk gedwongen om gepatenteerd zaad te planten en dus jaarlijks nieuwe zaden in te kopen. Dat komt naar voren in de documentaire 'Web of Life' die zaterdag 12 mei om 11.30 uur door Organisatie Hindoe Media op Nederland 2 wordt uitgezonden. In de documentaire wordt door de dwang van de multinationals ook niet gesproken van een suïcide, maar een genocide.

Centraal in de documentaire staat milieuactiviste en wetenschapper Vandana Shiva. Zij verzet zich hevig tegen de gedwongen inkoop en zet zich in voor lokale landbouw en cultivering van vergeten zaad. Ze is mordicus tegen inmenging van de staat en westerse coöperaties en vraagt al jarenlang aandacht voor de boeren in eigen land. In India is ze al een kwart eeuw bezig om biodiversiteit in stand te houden.

 

 

 

 Of registreer je om te kunnen reageren.