Akkerbouw

Nieuws 684 x bekeken

Kleinste voorraad graan ooit in de EU

Brussel - De Europese Unie heeft aan het eind van het volgende seizoen 2012/2013 een voorraad graan die 6,27 weken verbruik kan overbruggen. Dat is de kleinste verhouding tussen voorraad en verbruik van graan ooit in de EU.

Op 1 juli 2010 lag de stocks-to-use-ratio nog op 10,39 weken. Een jaar later was dat gezakt naar 6,91 weken en weer een jaar later naar 6,82 weken.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw stelt dat de EU nog nooit zo’n krappe graanvooraad heeft gehad. “Dat werkt sterke prijsschommelingen in de hand. Een grote voorraad graan houdt de prijzen stabiel. Maar een grote graanvoorraad drukt ook de prijzen. Dat is nadelig voor de telers.”

De EU heeft weinig graan op voorraad omdat de prijzen hoger zijn dan een aantal jaren geleden, zegt de woordvoerder. “Daardoor koopt de EU geen graan meer op en ligt er niks meer in interventie. Op 1 juli 2005 lag er nog ruim 15 miljoen ton graan in interventie. Bovendien heeft de EU het interventiebeleid voor granen afgebouwd, waardoor alleen nog een beperkte hoeveelheid tarwe wordt opgekocht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.