AkkerbouwNieuws

Kleinste voorraad graan ooit in EU

Brussel – De Europese Unie heeft aan het eind van het volgende seizoen 2012/2013 een voorraad graan die 6,27 weken verbruik kan overbruggen.

Dat is de kleinste verhouding tussen voorraad en verbruik ooit in de EU voor graan. Op 1 juli 2010 lag de stocks-to-use-ratio nog op 10,39 weken. Een jaar later was dat gezakt naar 6,91 weken en weer een jaar later naar 6,82 weken.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw stelt dat de EU nog nooit zo’n krappe graanvooraad heeft gehad. “Dat werkt sterke prijsschommelingen in de hand. Een grote voorraad graan houdt de prijzen stabiel. Maar een grote graanvoorraad drukt ook de prijzen. Dat is nadelig voor de telers.”

De EU heeft weinig graan op voorraad omdat de prijzen hoger zijn dan een aantal jaren geleden, zegt de woordvoerder. “Daardoor koopt de EU geen graan meer op en ligt er niks meer in interventie. Op 1 juli 2005 lag er nog ruim 15 miljoen ton graan in interventie. Bovendien heeft de EU het interventiebeleid voor granen afgebouwd, waardoor alleen nog een beperkte hoeveelheid tarwe wordt opgekocht. En het graanverbruik blijft redelijk stabiel in de EU.”

Volgens de International Grains Council heeft de wereld aan het eind van dit seizoen 2011/2012 nog zo’n 378 miljoen ton graan op voorraad. Dat is genoeg om 10,7 weken verbruik te overbruggen. Een jaar eerder was dat 11,7 weken, zegt de woordvoerder van het productschap. “Vooral landen als China waar de vleesconsumptie toeneemt, hebben steeds meer graan nodig. De wereld moet ieder jaar 40 miljoen ton graan extra produceren om het stijgende verbruik bij te houden.”

Bovendien is volgens de woordvoerder niet alle graan dat op voorraad ligt vrij beschikbaar. “Landen als China en India houden grote strategische voorraden aan die niet worden verkocht. En als het droog blijft in Rusland kan president Poetin zomaar de graanexport weer beperken of stilleggen.”

Beheer
WP Admin