Akkerbouw

Nieuws 342 x bekeken

’Kleinere raapzaadoogst 2012/2013 leidt tot hogere prijzen’

Utrecht – De raapzaadoogst in de EU, Oekraïne en China lijkt in het seizoen 2012/2013 te dalen, met in totaal 2,4 miljoen ton. De kleinere oogst zet de nu al weinig ruime beschikbaarheid van oliezaden wereldwijd verder onder druk, meldt de de Rabobank in een rapport.

De kans op hogere of ten minste stabiel hoge prijzen voor oliezaden op de Parijse termijnmarkt Matif neemt volgens de analisten toe.

Voor het eerst sinds het seizoen 1988/1989 dalen zowel de soja- als de raapzaadoogst, aldus de Rabobank-analisten in 2011/2012 met een recordhoeveelheid van in totaal 28 miljoen ton. Volgens de Rabobank is dit gegeven in combinatie met de verwachting dat de oogst in 2012/2013 opnieuw zal dalen, niet volledig opgepikt door de markt. De analisten denken dus dat er ruimte is voor een prijsstijging.

Voor Europa voorziet de Rabobank een productie van raapzaad van ongeveer 17,5 miljoen ton, het laagste niveau sinds 6 jaar. De oogst van koolzaad, deels een substituut, neemt volgens de Rabobank in Canada en Australië waarschijnlijk wel toe tot recordhoge niveaus, maar dit compenseert onvoldoende en bovendien zijn de risico’s dat het weer roet in het eten gooit groot aangezien het zaaiseizoen in deze landen nog maar net is begonnen.

De prijs voor het contract voor levering van raapzaad in november is in Parijs dit jaar al 16 procent opgelopen tot 474 euro per ton. Voor levering van Canadese koolzaad in dezelfde maand is de prijs 13 procent gestegen tot 580 Canadese dollars per ton (445,30 euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.