Akkerbouw

Nieuws

Kazachstan subsidieert export tarwe

Astana - De regering in Kazachstan gaat de export van tarwe ondersteunen. Handelaren krijgen maximaal 30 dollar (24 euro) per ton vergoeding voor het transport van tarwe naar havens in de Zwarte Zee, meldt de Duitse nieuwssite Agrarzeitung.

De overheid wil dat Kazachstan dit seizoen 13 miljoen ton tarwe exporteert. Analisten verwachten dat het land hooguit 10 miljoen tot 11 miljoen ton tarwe exporteert. Kazachstan is de zesde tarwe-exporteur ter wereld.

De akkerbouwers in Kazachstan hebben dit seizoen 2011/2012 zo'n 26 miljoen ton graan geoogst, waarvan 23 miljoen ton tarwe. Het is de grootste graanoogst sinds 1950. Door logistieke problemen exporteert Kazachstan minder graan dan mogelijk. Door de subsidie op het transport hoopt de regering de export op te voeren. Kazachstan heeft geen eigen toegang tot een zeehaven. Alle graan moet over land worden vervoerd naar havens in de Zwarte Zee.

Of registreer je om te kunnen reageren.