Akkerbouw

Nieuws 2161 x bekeken 11 reacties

Jaagkosten lopen soms tot duizenden euro's op

Wageningen - Kosten voor het verjagen van ganzen lopen per bedrijf soms op tot bijna 8000 euro en de tijd die dat kost, wordt vaak onderschat.

Die kosten worden door het Faunafonds niet vergoed, maar als een inspanningsverplichting gezien. Dit concluderen onderzoekers Kees van Wijk en Marian Vlasinkwel van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO). Zij deden bedrijfsinventarisaties van schade en extra kosten van ganzenvraat in granen en graszaad. In 2010 en 2011 volgden zij op zes praktijkbedrijven en vijftien praktijkpercelen schade door ganzen en de extra kosten voor verjaging. Doel was om de financiële gevolgen voor granen en graszaad beter te onderbouwen. De percelen liggen in Noordoost-Groningen en in Zeeuws-Vlaanderen, vaak dichtbij watergebieden.

Op negen van de vijftien wintertarwepercelen onstond ook daadwerkelijk vraatschade door overzomerende ganzen. Op sommige percelen liep het opbrengstverlies op tot bijna 50 procent. Op andere percelen met zichtbare schade vielen de opbrengsten nauwelijks terug, De periode waarin schade optreedt, is hierbij wel erg belangrijk. In de stro-opbrengsten zaten ook grote verschillen. Het opbrengstverlies zat gemiddeld tussen de 30 en 50 procent.

De kosten voor het verjagen van ganzen liepen sterk uiteen: van 1000 euro tot €7.780. Op hectarebasis varieerde dat van €16,50 tot 215 euro. De onderzoekers concluderen dat jagers vaak veel tijd nodig hebben om de ganzen daadwerkelijk te verjagen. Boeren zijn dus vaak al veel geld kwijt voor ze in aanmerking komen voor een vergoeding van het Faunafonds.

De onderzoekers volgden ook de ganzenschade op graszaad na de oogst. Dit was in het verleden een groot probleem, maar in 2010 en 2011 was er geen schade.

Laatste reacties

 • Mels

  Nou hoor ik Spotvogel niet,of is die preventief geruimd?

 • J@gertje

  Mels,
  Het wordt wel vaker stil aan de overkant als het om feiten gaat.

  Groet,
  J@gertje

 • Mels

  Hij ziet niks meer door de ganzenstront op bril of beeldscherm,Ha Ha

 • hilderink

  HA HA HA... geen Spotvogel misschien maar er zijn genoeg mensen die het jagersvolk liever kwijt dan rijk zijn! Speciaal voor het jagersvolk hieronder dan ook een feitelijke onderbouwing van hun nutteloosheid!
  Uit bovenstaande reacties blijkt maar weer dat het jagersvolk bestaat uit onnozele gasten.
  Ik zal u de ogen openen en u nog wat feitjes voorleggen (daar kicken jullie ook op lijkt het):
  Als men het over een inspanningsverplichting heeft moet je je in die context misschien eens af gaan vragen wat DE REDEN IS dat je de ganzen moet verjagen... Wellicht pakken de kosten voor het daadwerkelijk 'verjagen' (of verplaatsen...?) van de ganzen dan een stuk lager uit... N.B.: niet lullig bedoeld maar ik verwacht dat weinig proppenschieters in staat zijn zover door te denken...
  Een duidelijke uitkomst (=feit) is de inefficiëntie van de jagers... Op zich logisch te verklaren lijkt me: terwijl de bierpens het geweer ondersteunt waggelen de jagertjes door de landerijen...
  En dan in de kroeg lekker opscheppen over de kilo's lood die men weer in de weerloze dieren heeft gepompt...
  En kom na het lezen van deze reactie alsjeblieft niet met het verweer dat het om 'wildebeheer' gaat, want daar heeft het helemaal niks (meer) mee te maken!! De oorzaak van het probleem ligt ergens anders, maar ook nu verwacht ik niet dat de zogenaamde 'natuurliefhebbers' daar met de pet bij kunnen...

 • vd spoel

  helaas aan het cellen tekort van mnr hilderink is niets te doen ,aan de ganzen wel
  snel ingrijpen is van grote noodzaak
  en meneer we schieten al lang niet meer met lood ,ook in die denkwijs schiet u tekort
  neem kaliber 222 en je pak in 1 schot minstens 2
  aan jou hersencellen te kort is helaas toch niets meer te doen
  proost neem nog maar een scheut azijn ,ouwe sagerijn

 • J@gertje

  Beste Hilderink,
  Ik kan uw reactie i.d.d. niet helemaal volgen.
  U draagt in uw reactie geen enkel onderbouwd feit aan maar u ventileert alleen uw tegenstand tegen jacht en wildbeheer.
  Wat is volgens u de reden dat de ganzen verjaagd/verplaatst moeten worden, en waar ligt volgens u de oorzaak en een eventuele oplossing van het ganzenprobleem?
  Wellicht kunnen we zo een tot een zinvolle en vooral inhoudelijke discussie komen.

  Groet,
  J@gertje

 • hstroek

  Hallo vorige reactie gevers,

  Waarom meteen weer tegenover elkaar gaan staan.
  Ik meen als jager, beheerder ook te moeten reageren.

  Dhr. Hilderink is ongenuanseert en soms zelfs beledigend maar hij raakt ook wel een kern van de zaak. De enorme inspanningen die het Faunafonds vraagt om voor een vergeoding in aanmerking te komen zijn vaak nutteloos en gaan gepaart met enorme kosten.
  Macro helpt het verjagen ook niet immers ze moeten hun buikjes ergens vullen en ze kunnen hun maag ook maar een keer vol eten.

  Micro helpt het echter wel. Je zal maar akkerbouwer wezen in een 'ganzenregio'. Als je micro niets doet hoef je de tarwe niet meer te oogsten dat is dan voor je gedaan. Wil je voor vergoeding in aanmerking komen dan moet je alles uit de kast halen incl de negatieve effecten voor o.a. onze overige akkervogels.

  Waarom worden wij als jagers en boeren nu nog in grote mate beperkt terwijl men al spreekt over het massaal vangen(dure profs) en vernietigen van ganzen?
  Beste politiek, geef ons als vrijwillige jagers dan eerst de middelen zodat wij goed ons werk kunnen doen en ontsla ons van vele nutteloze verplichtingen.

  Als dit politiek n iet haalbaar is door de 'mientjes uit Amsterdam' wees dan fair en onsla de boer van alle nutteloze inspanningen en keer ALLE schade zonder discussie uit.

  Henry Stroek

 • vd spoel

  hallo mnr Stroek
  wijze woorden van U ,de laatste 2 regels ga ik in mee ,maar kom dit soort mietjes niet aan de portemonnee
  om nog maar niet tespreken over het vernietigen van ganzen,dat mag nooooit!!!!!!!!!!!!!!!
  groeten geert
 • J@gertje

  Beste heer Stroek,
  Ik ben het eens met uw reactie maar uw laatste twee regels is een utopie.
  Boeren zullen nooit een volledige schadeloosstelling krijgen, zeker niet nu de schade nog steeds grotere vormen aan blijft nemen.
  Wat is er bovendien nog nuttelozer om als boer gewassen te gaan verbouwen om deze vervolgens door de ganzen op te laten vreten.
  Zolang de politiek hier geen duidelijke stelling in wil nemen zal het ganzenprobleem alleen maar groter worden.

  Groet,
  J@gertje

 • Mels

  En opgelost is het probleem,nu de werkelijke versie nog,de digitale bestaat hier al.

 • hilderink

  ...een 'oplossing' voor 'het probleem' kunnen jullie lezen in het bericht via onderstaande link:
  http://agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=138065

  Gegroet.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.