Akkerbouw

Nieuws 1140 x bekeken

ISO verwacht opnieuw overschot aan suiker

Londen - De wereld produceert volgend seizoen een overschot van 4 miljoen ton suiker. Dit seizoen valt de productie 6,5 miljoen ton hoger uit dan het verbruik. De grote beschikbaarheid zet de suikerprijs onder druk.

Dat meldt de International Sugar Organisation (ISO), een samenwerkingsverband van landen die veel suiker exporteren of importeren. De ISO verwacht voor seizoen 2012/2013 een productie van 175 miljoen ton suiker. Het verbruik ligt op 171 miljoen ton, waardoor de voorraden met 4 miljoen ton kunnen groeien. Dit seizoen, 2011/2012, produceert de wereld 174 miljoen ton suiker en verbruikt 167,5 miljoen ton.

De ISO verwacht dat de wereld voorlopig meer dan genoeg suiker heeft. In november ging de ISO er nog vanuit dat het verbruik en de productie volgend seizoen ongeveer even groot zouden zijn. Maar een aantal landen produceert meer suiker dan gedacht, waaronder China, Australië en Thailand. De ISO verwacht dat de EU en Rusland in 2012/2013 minder suiker produceren dan dit seizoen. Deze daling wordt echter meer dan gecompenseerd door de grotere productie in Brazilië, dat volgens de ISO zo'n 37,2 miljoen ton suiker gaat produceren.

Als de prognose van ISO uitkomt, is de suikervoorraad aan het eind van het seizoen 2012/2013 groot genoeg om 39 procent van het jaarlijkse verbruik te dekken. Dit is de hoogste stocks-to-use-ratio voor suiker in de wereld sinds 2007/2008. De ISO tekent bij de prognose wel aan dat het nog onduidelijk is hoeveel suiker India gaat produceren. India is na Brazilië de grootste exporteur ter wereld.

De goede vooruitzichten zetten de suikerprijs onder druk. Het eerstaflopende suikercontract sloot vrijdag op de termijnmarkt in Londen op $555,80 per ton. De suikerprijs is 14 procent lager dan begin april. In juli vorig jaar noteerde suiker nog een recordprijs van ruim 876 dollar. Sindsdien is de suikerprijs in Londen met 37 procent gezakt. Volgens analistensite Agrimoney is het aantal long-posities op de suikertermijnmarkt flink gedaald. Dat is een teken dat de handel een verdere daling van de suikerprijzen verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.