Akkerbouw

Nieuws 412 x bekeken

IGC: tarwemarkt wordt krapper volgend seizoen

Londen - De International Grains Council (IGC) verwacht dat de tarwemarkt in het volgende seizoen 2012/2013 krapper wordt. Aan het eind van het seizoen heeft de wereld 191 miljoen ton tarwe op voorraad. Dat is 15 miljoen ton minder dan IGC in de prognose van eind april voorspelde.

Volgens IGC, een samenwerkingsverband van grote graanexporteurs en -importeurs, produceren Rusland, de Europese Unie en Marokko veel minder tarwe dan eind april werd ingeschat. Het is droog in die landen en in de EU is het groeiseizoen begonnen met lage temperaturen.

Ten opzichte van dit seizoen daalt de wereldtarweproductie met 3,5 procent naar 671 miljoen ton. Het verbruik ligt volgens de IGC 10 miljoen ton hoger dan de productie. De voerindustrie verbruikt steeds meer tarwe. Daardoor zakt de tarwevoorraad aan het eind van 2012/2013 naar het laagste niveau in vier jaar.

Vooral grote exporteurs als de EU, Argentinië, Australië, Oekraïne en Kazachstan hebben minder tarwe op voorraad. Dat kan volgens IGC veel invloed  hebben op de tarweprijs omdat deze landen veel tarwe exporteren naar de wereldmarkt.

Bij mais voorziet IGC dat de productie volgend seizoen uitkomt op 913 miljoen ton. Dat is 5,4 procent meer dan dit seizoen. Vooral in de Verenigde Staten verwacht IGC een erg grote maisoogst. Het maisverbruik stijgt iets minder hard naar 902 miljoen ton. Daardoor groeit de wereldwijde maisvoorraad met bijna 10 procent, stelt het IGC.

De totale graanproductie ligt in 2012/2013 op 1.873 miljoen ton. Het verbruik is 2 miljoen ton minder waardoor de voorraden iets kunnen groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.