Akkerbouw

Nieuws

Hagel treft gewassen

Doetinchem – De hagelbuien die afgelopen woensdag over Nederland trokken hebben lokaal matige tot zware schade veroorzaakt. Akkerbouw- en vollegrondsgroentebedrijven in Zeeland, Noord-Brabant, Midden-Limburg en Flevoland zijn getroffen.

Verzekeraar Agrivers meldt dat er afgelopen woensdag 20 meldingen zijn binnengekomen. De akkerbouwers meldden schade aan bieten en uien. Ook de Vereinigte Hagel kreeg meldingen binnen. Zij noteerden 54 meldingen. De hagel beschadigde in sommige teelten in met het zuiden en westen van Noord-Brabant zwaar. In de regio Waalwijk is een blauwebessenteler zwaar getroffen. In Zeeuws Vlaanderen kreeg de verzekeraar meldingen binnen van schade aan zaaiuien en suikerbieten. Ook in de Drentse Veenkoloniën werden suikerbieten getroffen. In de Flevopolder, in de buurt van Swifterbant, werden appels, aardbeien en ook uien beschadigd. In West Brabant werd naast de traditionele akkerbouwgewassen ook rabarber geraakt.

Interpolis meldt dat vanaf afgelopen dinsdag 50 meldingen van hagelschade aan gewassen zijn genoteerd. Ook kreeg de verzekeraar 20 meldingen van bliksemschade binnen. De schademeldingen kwamen van agrarisch ondernemers uit het Zuiden van Nederland.

Een schadebedrag konden de verzekeraars nog niet geven. Daarvoor is het nog te vroeg. Taxateurs zijn inmiddels begonnen met het beoordelen van de percelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.