Akkerbouw

Nieuws 1282 x bekeken

Groter areaal zomergewassen in Frankrijk

Parijs - Het Franse areaal dat dit voorjaar is ingezaaid, is groter dan in voorgaande jaren.

De oorzaak ligt in de koudere winterperiode. Dit blijkt uit cijfers van het Franse ministerie van landbouw. Het areeal is groter, omdat er veel wintergraan verloren is gegaan en dat vroeg in de lente opnieuw ingezaaid moest worden.

De vorst bracht vooral forse schade toe aan tarwe en wintergerst. Deze gewassen moesten veel areaal inleveren. Het areaal tarwe lag hierdoor 270.000 hectare lager dan in 2011. Het areaal wintergerst zat dit jaar ook behoorlijk in de min: 140.000 hectare. Dit verlies is echter gecompenseerd met zomergerst. Het totale areeal voor dit gewas kwam op recordhoogte uit: 866.000 hectare.

Het totale maisareaal (zowel graan als voedergewas) kwam op hetzelfde niveau uit als een jaar geleden: 3 miljoen hectare. Binnen de mais waren wel verschillen. Het areaal korrelmais steeg deze lengte licht, met 4 procent, terwijl het areaal voedermais juist enigszins kleiner werd.

Het areaal oliehoudende zaden bleef in 2012 op een stabiel, hoog niveau. Maar er waren wel verschillen. In het westen van Frankrijk steeg het aandeel koolzaad, maar in de departementen Champagne-Ardennen, Lotharingen en Bourgogne speelde de vorst een rol. Daar was minder koolzaad.

Het aandeel van de suikerbieten werd met 397.000 hectare 0,9 procent groter. Terwijl het areaal in 2011 ook al niet klein was. Het was bovendien 5 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Het gros van de suikerbieten bevindt zich overigens in het noorden van Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.