Akkerbouw

Nieuws

Grote oogsten en zorgen over economie drukken graanprijzen

De graanprijzen daalden vorige week. Het graan is vroeg gezaaid in de VS en de wintertarwe staat er uitstekend bij. Zorgen over de economie in de EU dragen bij aan een verdere daling van de prijzen.

 

De graanprijzen stonden vorige week onder druk. Tarwe en mais werden goedkoper op de termijnmarkten in Chicago en Parijs. Op de termijnmarkt in Parijs is het meicontract afgewikkeld. Het augustuscontract, waar weinig in wordt gehandeld, liet afgelopen vrijdag een daling zien ten opzichte van de vrijdag de week ervoor.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde donderdag de eerste prognose voor het nieuwe graanseizoen 2012/2013. De VS verwacht een enorme maisoogst. Ook de wintertarwe staat er uitstekend bij. Bovendien zijn de gewassen vroeg gezaaid, zodat een lang groeiseizoen kan zorgen voor hoge opbrengsten. De wereld produceert ook meer oliehoudende zaden terwijl de prijzen van mais en sojabonen juist de graanmarkt flink hebben ondersteund het laatste half jaar. Vooral de prijs van soja schoot omhoog sinds half december, toen langzamerhand steeds duidelijker werd dat Zuid-Amerika veel minder soja zou oogsten dan gedacht. De maismarkt was al krap door de grote vraag.

De verwachtingen van het USDA voor volgend seizoen drukken de prijzen. De prijs van sojabonen lag in Chicago afgelopen vrijdag 4,8 procent lager dan de vrijdag er voor. De maisprijs daalde maar liefst 8,2 procent. De tarweprijs ging in Chicago 1,8 procent naar beneden.

De prijsdruk was in Parijs wat minder. De maisprijs verloor 1 procent en lag afgelopen vrijdag met 211 euro per ton €2,25 lager dan de vrijdag er voor. Het augustuscontract voor tarwe verloor in Parijs ruim 10 procent, maar daar wordt weinig in gehandeld. Het novembercontract sloot vrijdag op €196,25. Dat is zelfs een prijsstijging van 50 cent ten opzichte van de vrijdag er voor.

Het zijn niet alleen de positieve vooruitzichten voor de mais- en sojaproductie die de graanprijzen onder druk zetten. Ook de zorgen over de Europese economieën doen dat. Griekenland kan geen regering vormen en dreigt opnieuw naar de stembus te moeten terwijl het land in een depressie zit. De regeringspartij van de Duitse bondskanselier Merkel, die staat voor een harde aanpak van de eurocrisis, verliest aan de lopende band verkiezingen in de deelstaten. In Spanje groeien de protesten tegen de bezuinigingen die door de financiële markten als absoluut noodzakelijk worden gezien. Het vertrouwen dat de Europese politici in staat zullen zijn de EU uit de crisis te sleuren ebt langzaam weg.

Bovendien is het weer in Europa gunstig voor een goede graanoogst. Door de regen in april en mei is de droogte geen probleem meer, met uitzondering van Portugal en delen van Oost-Europa, hoewel de temperatuur wat aan de lage kant blijft.

Daar komt nog bij dat de Chinese economische groei vertraagt terwijl dit land enorm veel graan en sojabonen op de wereldmarkt koopt. Handelaren verwachten dat China minder grondstoffen nodig heeft en dat drukt de prijzen van graan en soja.

Voor tarwe wordt de markt volgend seizoen krapper, verwacht het USDA. Er is meer tarwe uitgewinterd dan in andere jaren op het noordelijk halfrond en het verbruik is groter dan de productie. Toch blijft er nog altijd een royale hoeveelheid tarwe op voorraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.