Akkerbouw

Nieuws 3197 x bekeken

Graanprijzen dalen door regen in zuiden van Rusland

Chicago - De graanprijzen daalden dinsdag en woensdag hard op de termijnmarkten in Chicago en Parijs.

De reden is dat er regen wordt verwacht in het zuiden van Rusland. In Parijs daalde de notering voor het novembercontract voor tarwe met bijna 5 euro. Het maiscontract moest 2 euro inleveren. Ook in Chicago daalden de tarwe- en maisnoteringen verder.

Vorige week waren de tarwe- en maisprijzen gestegen omdat het droog is in het zuiden van Rusland en in delen van de VS. Rusland exporteert veel tarwe en de VS voert veel tarwe en mais uit.

Diverse marktbureaus hebben hun oogtsprognoses voor Rusland verlaagd. Maar het Russische weerbericht van dinsdag voorspelde later deze week regen in de droge gebieden. Daarop daalden de graanprijzen.

Het Franse marktbureau Agritel noemt nog een reden voor de daling. "De economische vooruitzichten zijn somber gezien de situatie rond Griekenland. Maar de markt heeft ook overgereageerd op de berichten uit Rusland."

Ook het Rusische marktbureau SovEcon verwacht geen herhaling van 2010. Toen verbood Rusland de graanexport nadat de oogst met een derde was gereduceerd door droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.