Akkerbouw

Nieuws 319 x bekeken

Graanhandelsbedrijf Gavilon in Japanse handen

Tokio –Marubeni wil voor 3,6 miljard dollar (2,9 miljard euro) het Amerikaanse graanhandelsbedrijf Gavilon kopen. De bedrijven zijn akkoord en de deal wordt nu aan de mededingingsautoriteiten voorgelegd. Het Japanse bedrijf wil met de overname grip krijgen op de groeiende stroom van voedsel naar China.

Gavilon, deels eigendom van miljardair George Soros, heeft naar eigen zeggen in de VS het derde grootste netwerk na Archer Daniels Midland (ADM) en Cargill. Het bedrijf uit Nebraska claimt een opslagcapaciteit in de VS van 8,7 miljoen ton. Marubeni geldt als het vijfde grootste handelshuis van Japan. Japanse handelshuizen, de zogeheten “sogo shosha”, kennen een breed werkveld en handelen in alles van auto’s tot elektronica en van energie tot agrarische grondstoffen.

De handel in voedsel en vooral graan is voor Marubeni steeds belangrijker omdat het naburige China steeds meer mais en soja importeert. Marubeni, dat regionaal concurreert met onder meer Noble en Wilmar maar ook de Japanse concurrenten Mitsui en Mitsubishi Trading, sluit daarom een strategisch pact met Sinograin, het Chinese nationale bedrijf dat graanvoorraden opbouwt en beheert. Gavilon past geografisch goed bij Marubeni: het bedrijf collecteert vooral graan in het Midden-Westen en de “Central Plains”, terwijl Marubeni havenfaciliteiten heeft in het Noordwesten.

De “Food Materials”-divisie van Marubeni verhandelt volgens de website jaarlijks 20 miljoen ton graan. Marubeni is een strategische alliantie aangegaan met de Zen-Noh-Groep, een federatie van coöperaties die 30 procent van de Japanse rijstproductie voor hun rekening nemen. Marubeni investeerde de laatste jaren ook samen met het Chinese Shandong Liuhe verderop in de keten in Chinese voerproductie en veehouderij.

Met de acquisitie van Gavilon krijgt Marubeni ook een positie op de Amerikaanse markt voor bio-ethanol. Volgens persbureau Reuters beschikt Gavilon onder meer over opslag voor 7 miljoen vaten aardolie.

Of registreer je om te kunnen reageren.