Akkerbouw

Nieuws

Graanhandel op ICE magertjes van start

New York - De beursorganisatie ICE verhandelde vorige week 13.133 termijncontracten voor tarwe, mais en sojabonen. Dat is 240 keer minder dan op de termijnmarkt in Chicago. Het was de eerste week dat de termijnmarkt van ICE in New York termijncontracten voor graan en soja verhandelde.

In april kondigde Intercontinental Exchange aan de handel in graan en soja mogelijk te maken. ICE nam deze stap nadat het vertrouwen in de CME-Group, die de termijnhandel in Chicago verzorgt, was geschaad door het faillissement in oktober 2011 van clearinghouse MF Global. De handel vroeg zich af of CME wel genoeg controle uitoefende op de clearinghouses, waar handelaren geld moeten stallen om te kunnen handelen op de termijnmarkt.

ICE is groot in de termijnhandel in suiker, koffie, katoen en cacao. Chicago is de grootste termijnmarkt voor graan en soja. Daar zijn vorige week bijna 3,2 miljoen contracten voor mais (1.469.977 contracten), tarwe (820.369 contracten) en sojabonen (863.601 contracten) verhandeld. Vorige week verhandelde ICE 4.368 contracten voor mais, 5.193 tarwe- en 3.572 sojabonencontracten. Chicago en ICE hanteren voor de termijncontracten dezelfde specificaties wat betreft hoeveelheid.

Het is voor het eerst in decennia dat ICE termijncontracten voor graan en soja aanbiedt. De beurs van ICE is 22 uur per dag open. In Chicago kan sinds vorige week ook 22 uur per dag worden gehandeld. Eerder was de CME 17 uur open om handelaren, telers en verwerkers tijd te geven marktinformtie op een rij te zetten, zoals de maandelijkse publicatie van het Amerikaanse ministerie landbouw over de wereldmarkt voor graan en oliehoudende zaden.

Of registreer je om te kunnen reageren.