Akkerbouw

Nieuws

Genexpressie verraadt aardappelteeltwijze

Wageningen - Biologisch geteelde aardappelen hebben een hogere genexpressie (RNA) voor de aanmaak van zetmeel dan gewone aardappelen.

Dat stelt onderzoeker Jeroen van Dijk van Rikilt, een onderdeel van de Wageningen Universiteit. Van Dijk kan biologische van gangbare aardappelen onderscheiden door het RNA in plantencellen te meten. De verschillende teeltomstandigheden beïnvloeden de genexpressie in de aardappelplant.

Van Dijk: "We zijn gaan meten. Welke genen slaan aan en hoe hard slaan ze aan. Dat levert duidelijke verschillen op tussen gewone en biologisch geteelde Santé-aardappelen." Tijdens het onderzoek heeft Van Dijk de genexpressie van ongeveer 40.000 genen beoordeeld.

Het onderzoek bewijst niet dat biologische aardappelen ook daadwerkelijk gezonder zijn. Van Dijk heeft namelijk niet naar de zetmeelsamenstelling gekeken. Wel heeft hij de aanmaak van lipoxygenases (genen die betrokken zijn bij het afweermechanisme van de aardappelplant) en een groep genen die de plant beschermt tegen schadelijke beestjes gemeten. Allebei deze groepen komen meer tot uiting bij organische bemesting, maar de invloed van chemische bestrijdingsmiddelen is neutraal of stimuleert juist de genexpressie.

Op basis van deze onderzoeksresultaten is niet met zekerheid te zeggen dat biologische aardappelen beter opgewassen zijn tegen ziektes. Het onderzoek is in april gepubliceerd in het Journal of Agriculture and Food Chemistry. Van Dijk verwacht dat zijn onderzoek van pas zal komen bij veiligheidsonderzoek aan gmo's, omdat hij heeft aangetoond dat kleine verschillen in genexpressie teruggevonden kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.