Akkerbouw

Nieuws

Fytosanitaire controle voor Rusland blijft nog bij NVWA

Den Haag – De fytosanitaire inspectie- en certificeringstaken voor de Russische Federatie gaan voorlopig niet terug van de NVWA naar het Kwaliteitscontrolebureau (KCB).

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw aan de Tweede Kamer.
Rusland trok vorig jaar de erkenning van het KCB in en eiste dat de inspecties in Nederland bij de uitvoer van groente en fruit door een staatsorgaan worden verzorgd. Sinds maart 2011 ligt die taak bij de NVWA. Rusland is uitgenodigd om de werkwijze van de KCB te komen beoordelen, waarna KCB weer bevoegd kan worden. Rusland gaat echter niet in op deze uitnodiging.
Uit de brief van Bleker blijkt tevens dat het prijsniveau van de NVWA-inspecties, dat in april met 340 procent steeg, voorlopig niet zal dalen.

Bleker zegt dat de inspecties kostendekkend en betaald door de sector moeten worden uitgevoerd. In 2011 werd ongeveer 40 procent van de kosten van de NVWA-controles (400.000 euro) door het bedrijfsleven betaald, waardoor het ministerie bij deze controles 600.000 euro extra moest betalen.
Het aantal inspecteurs van de NVWA dat inspectie- en certificeringstaken voor de NVWA kan doen zal voorlopig niet toenemen. Op dit moment zijn er twintig inspecteurs actief, dat waren er eerst elf. Hiermee moet de reistijd beperkt worden, omdat de inspecteurs door het hele land inspecties moeten uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.