Akkerbouw

Nieuws 1811 x bekeken

FNV: aardappeltransporteurs moeten meer rekenen

De Meern – FNV Bondgenoten wil dat aardappeltransporteurs, zoals AB Texel en Butter Group, hogere tarieven in rekening brengen voor hun ritten.

Reden is dat de bedrijven, volgens de FNV, nu zichzelf het graf in concurreren. Volgens Edwin Atema van de vakbond kost een rit meer dan die opbrengt. "Dat horen wij steeds vaker. Hogere tarieven moeten ervoor zorgen dat chauffeurs wel bestaanszekerheid hebben." Om de kat verder de bel aan te binden, heeft FNV Bondgenoten zaterdag met een deel van de 300 chauffeurs van AB Texel overlegd. Het overleg gaat nog verder. De vakbond en de chauffeurs willen voorkomen dat AB Texel in de problemen komt, maar ook willen ze niet dat het werk van de Nederlandse chauffeurs wordt overgenomen door Poolse collega’s. Bij veel transportbedrijven gebeurt dat. Zo werkt Butter al voor een groot deel met Polen. Bij AB Texel is dat nog maar in beperkte mate het geval.

De directie van de A-Ware Food Group, waar AB Texel sinds vorig jaar bij hoort is in overleg met de bonden, maar het bedrijf geeft ook aan dat het werken met Poolse chauffeurs moeilijk is terug te draaien. Dat is vanwege de scherpe concurrentie in de transportsector. Ook is het omdat er een paar jaar geleden nauwelijks Nederlandse chauffeurs te vinden waren. Het overleg  van A-Ware met de ondernemingsraad gaat er nu vooral over om de continuïteit van de onderneming veilig te stellen.

Verhoging van de transporttarieven ligt lastig, geeft A-Ware aan. De concurrentie in de sector is intens. Dat is ook de reden dat diverse transportbedrijven het loodje moeten leggen. Behalve met concurrentie van Nederlandse transportbedrijven, hebben de vervoerders ook te maken met concurrentie vanuit het buitenland. Dat maakt het extra lastig om goed vol te houden.

Butter Group wil desgevraagd niets zeggen. “Wij geven geen commentaar op berichten van het FNV”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Onduidelijk is hoeveel buitenlandse chauffeurs de aardappeltransporteur in dienst heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.