Akkerbouw

Nieuws

EU exporteert minder graan dan vorig seizoen

Brussel – De Europese Unie exporteert dit seizoen minder tarwe en gerst. Volgens het Productschap Akkerbouw heeft de EU tot 15 mei dit seizoen 11,8 miljoen ton zachte en 1,1 miljoen ton harde tarwe geëxporteerd.

In dezelfde periode in 2010/2011 is 17,2 miljoen ton zachte en 1,7 miljoen ton harde tarwe verkocht aan afnemers buiten de EU. De gerstexport valt dit seizoen 1,6 miljoen ton lager uit. De EU exporteert 1,7 miljoen ton meer mais dan vorig seizoen.

Volgens een woordvoerder van het productschap had de terugkeer van Rusland en Oekraïne op de wereldmarkt veel invloed. Beide landen verboden of beperkten de graanexport in 2010/2011 vanwege de geringe eigen productie. “Tarwe en gerst uit de EU werd te duur. Bovendien oogstte de EU dit seizoen niet zo veel tarwe en gerst. Dan is er minder beschikbaar voor de export. De EU exporteert wel meer mais dit seizoen vanwege de goede oogst.”

Omdat de EU minder tarwe en gerst oogstte dan vorig seizoen, is meer geïmporteerd. De EU importeerde minder mais omdat hier veel mais is geoogst.

De EU heeft dit seizoen tot 15 mei 7,5 miljoen ton graan meer geëxporteerd dan geïmporteerd. Vorig seizoen was de EU half mei een netto-exporteur van 14,3 miljoen ton. Er was toen veel vraag naar graan uit de EU omdat het niet te koop was in Rusland en Oekraïne.

Of registreer je om te kunnen reageren.