Akkerbouw

Nieuws 3298 x bekeken 1 reactie

Droogte treft graan rond Zwarte Zee en in VS

Moskou - Het graan in het zuiden van Rusland heeft blijvende schade opgelopen door droogte. In Oekraïne en in de Amerikaanse staat Kansas heeft het graan dringend regen nodig.

Dat blijkt uit diverse berichten van analistenbureaus. Het Franse marktbureau Agritel stelt dat het graan in de Russische regio's Volga, Oeral en Siberië vocht nodig heeft. "De gewassen zijn vroeg gezaaid en vroeg gekiemd, maar het gebrek aan regen en de hoge temperaturen beginnen schade te veroorzaken. Er is in deze regio's sinds begin april weinig regen gevallen."

Het marktbureau APK-Inform stelt dat sommige graanpercelen in Zuid-Rusland al onherstelbare schade hebben opgelopen. Maar het Russische ministerie van landbouw vindt het nog te vroeg om de oogstprognoses aan te passen.

Ook in het naburige Oekraïne is het droog. Het heeft in het zuiden van Oekraïne al anderhalve maand niet geregend en de temperatuur ligt rond de 30 graden. Door de extreme omstandigheden is het vochtpeil in de grond aanzienlijk gedaald, meldt marktbureau Ukragroconsult. Het vochtpeil in de Zuid-Oekraïense grond zit op hetzelfde niveau als in 2007. Toen ging een fors deel van de oogst in het land verloren.

Ook in de VS hebben sommige graanregio's een tekort aan regen. Door het droge voorjaar zijn de gewassen eerder gezaaid dan in andere jaren, waardoor een lang groeiseizoen voor een hogere opbrengst kan zorgen.

Maar in de grote graanstaat Kansas staat 52 procent van de percelen wintertarwe er goed of uitstekend bij. Vorige week viel 60 procent van de percelen in de twee hoogste categorieën, volgens een inventarisatie van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

Eén reactie

  • flyingj

    Die info over Siberie klopt niet, het heeft daar vorige week in de hele provincie zo`n 20-25 mm geregend. Ook is het zaad nog niet gekiemd. Men is nog maar met begonnen met zaaien. Ook was het koud ( rond de 10 graden).
    Ben vorige week heel Siberie doorgereden, vandaar dat ik er een goed beeld van heb gekregen.

Of registreer je om te kunnen reageren.