Akkerbouw

Nieuws

Droogte drijft tarweprijs omhoog

Chicago - De tarweprijs op de termijnmarkt in Chicago steeg maandag boven de 7 dollar per bushel (201 euro per ton). In Parijs noteerde het novembercontract voor tarwe boven de 216 euro. De tarweprijs stijgt doordat de zorgen over droogte in Rusland en de VS toenemen.

Vorige week steeg de tarweprijs in Chicago met 16,5 procent vanwege de droogte. In Parijs pluste het novembercontract vorige week ruim 10 procent.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verlaagt de kwalificatie van de wintertarwe, vooral in Texas en Kansas. Daar heeft de tarwe veel last van droogte terwijl de temperatuur stijgt. De tarwe in de VS staat er beter bij dan in andere jaren. Maar het gewas gaat hard achteruit door vochttekort, constateren analisten.

Ook in het zuiden van Rusland is het droog. Black Earth Farming, één van de grootste akkerbouwbedrijven in Rusland, spreekt van een zeer zorgelijke situatie. Het bedrijf verwacht minder tarwe te oogsten. In de media verschijnen onbevestigde berichten over tarwepercelen die in brand staan. Dat gebeurde ook in 2010 toen Rusland door droogte werd gedwongen de export van graan gedurende elf maanden te verbieden.

De Rabobank Agri Commodity Markets Research verlaagt de oogstprognose voor Rusland met 2 miljoen ton naar 53 miljoen ton. De export blijft volgend seizoen steken op 15,5 miljoen ton, verwacht de Rabobank. Het USDA ging in de meiprognose uit van een Russische oogst van 56 miljoen ton tarwe en een export van 18 miljoen ton. De Rabo verwacht dat de Russische oogstprognose verder daalt door de droogte. Daardoor komt volgend seizoen minder tarwe beschikbaar voor de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.