Akkerbouw

Nieuws

Droogte bedreigt koolzaad West-Australië

Perth - West-Australië, de belangrijkste graan- en koolzaadschuur van het land, heeft veel last van droogte. Sommige koolzaadvelden zijn zelfs al helemaal verloren gegaan. Dit meldt de Commonwealth Bank of Australia. Opvallend is dat er in het oosten van het land juist wel voldoende regen valt.

Veel telers in het westen van het land zijn vanwege aanhoudende droogte al gestopt met zaaien. De droogte zorgt er namelijk voor dat de zaden niet kunnen ontkiemen. Op andere plekken, waar de zaden wel ontkiemd zijn, verdorren ze juist weer.

De grootste problemen gelden voor koolzaad en gerst. En daarin hoort Australië bij de vijf grootste exporteurs ter wereld. Een ander zeer belangrijk exportproduct, tarwe, ontspringt vooralsnog de dans. Tarwe wordt later gezaaid.

De West-Australische droogte is een volgende knauw voor de mondiale koolzaadproductie. Want de opbrengst in Europa valt tegen door de vorstperiode eerder dit jaar en het koude weer in Canada gaat de opbrengsten eveneens drukken. Voor graan lijken de opbrengsten wereldwijd ook achter te blijven. In delen van Rusland en Oekraïne en het zuiden van de Verenigde Staten is namelijk veel droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.