Akkerbouw

Nieuws 391 x bekeken

Drie jaar geëist in graanfraude

Brussel - De openbaar aanklager eist drie jaar celstraf tegen de voormalige Nederlandse EU-ambtenaar Karel B. (63) in verband met een omvangrijke graanfraude. De rechtbank in Brussel, waar de zaak dient, doet op 27 juni uitspraak.

B. wordt er van verdacht dat hij zich liet omkopen door onder meer de Nederlandse graanbedrijven Glencore Grain Rotterdam en Codrico. Ook de Franse graancoöperatie Union Invivo profiteerde van zijn informatie over de interventieprijs voor graan. Tegen deze bedrijven zijn geldboetes geëist van minimaal 150.000 euro.

De ex-ambtenaar tipte bedrijven over de minimumprijzen die door het Beheerscomité Granen van de Europese Commissie werden vastgesteld, enkele uren voor de prijzen wereldkundig werden gemaakt. Zo wisten de betrokken bedrijven tegen welke interventieprijs de interventiebureaus van de lidstaten graan zouden opkopen en konden ze daar op inspelen. De ex-ambtenaar zou voor zijn diensten 2.250 euro aan cash geld ontvangen hebben, maar zou ook verschillende voordelen in natura hebben genoten. Het was de Europese anti-fraudedienst OLAF die de fraude op het spoor kwam en in 2001 het Brusselse parket op de hoogte bracht. B. zat in 2003 enkele maanden vast vanwege de verdenkingen.
In oktober 2003 deed de Belgische justitie invallen bij bedrijven in Brussel, Rotterdam en Parijs en werden meerdere verdachten gearresteerd, onder wie B., een Franse graanhandelaar en zes managers van Europa’s grootste graancoöperatie Union Invivo uit Frankrijk. In totaal moeten twaalf verdachten zich voor de rechtbank in Brussel verantwoorden.
Volgens een woordvoerster van de rechtbank duurde het bijna tien jaar voor de verdachten voor de rechter gebracht konden worden. "Het was een ingewikkelde fraudezaak. Bovendien kent de Belgische wet geen deadlines voor dit soort zaken. En we hebben te maken met buitenlandse verdachten. Dat maakt het extra tijdrovend. De eis van drie jaar tegen B. is de minimale straf die geldt volgens de Belgische wet voor actieve fraude."

Of registreer je om te kunnen reageren.