Akkerbouw

Nieuws 1656 x bekeken

DCA: voedselprijzen nog volatieler

Amsterdam - De voedselprijzen gaan in de toekomst nog meer schommelen. Dat komt door de onbalans in vraag en productie.

De vraag naar voedsel groeit gestaag, zei directeur Kees Maas van Dienstencentrum Agrarische Markt (DCA) dinsdag in Amsterdam op de jongerendag van coöperatie Agrico. "De wereldbevolking groeit, evenals de welvaart. En mensen in opkomende economieën gaan meer vlees eten. Daar is meer graan voor nodig. Ook krijgen steeds meer agrarische grondstoffen een andere bestemming dan voedsel. Op de wereldvoedselmarkt is krapte ontstaan na een periode van overschotten."

Bovendien nemen landen beschermende maatregelen, zegt Maas. "Toen Rusland in 2010 door een misoogst de export van graan verbood, schoten de graanprijzen omhoog. Politieke beslissingen hebben veel invloed op voedselprijzen."

De onbalans op de voedselmarkt wordt versterkt doordat in veel landen de agrarische productie is verwaarloosd. Maar: "In Afrika investeren boeren niet in een hogere productie, omdat ze moeten concurreren met gratis voedselhulp. De onbalans tussen vraag en aanbod zorgt voor volatiele prijzen. Voor de akkerbouwers betekent het dat de prijsrisico's groter zijn geworden dan de productierisico's."

Directeur van Agrico Jan van Hoogen verwacht voor de aardappelen een minder volatiele prijsontwikkeling dan bij graan. "Landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben de inkoop van pootgoed geprivatiseerd. Daardoor is de vraag veel stabieler dan in het verleden. Ook zie je dat de aardappelteelt in veel landen professioneler wordt. Telers gebruiken steeds meer gecertificeerd pootgoed en licentierassen. Dat maakt de pootgoedmarkt veel minder volatiel dan die van graan."

Ook bij de consumptieaardappelen ziet van Hoogen meer stabilisatie dan bij graan. "De vraag naar fastfood groeit gestaag in landen die alleen tegen hoge kostprijs zelf aardappelen kunnen telen. Vanuit die landen blijft een stabiele vraag naar aardappelproducten bestaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.