Akkerbouw

Nieuws

'Consolidatie in aardappelverwerking'

Steenderen - Aviko verwacht de komende tien jaar een consolidatie in de aardappelverwerkende sector in Europa. Volgens directievoorzitter Martin van de Ven komt dat doordat de afzetmarkt in Europa voor aardappelproducten is gestabiliseerd. In stabiliserende afzetmarkten gaan bedrijven fuseren of stappen op het overnamepad om te kunnen blijven groeien.

Van de Ven kan niet voorspellen hoe die consolidatie gaat verlopen, zegt hij in een interview met Boerderij Vandaag. "Maar Aviko wil daar een leidende rol in spelen. We zijn vooral geïnteresseerd in bedrijven die sterk zijn in innovaties en in bedrijven die een goed distributiekanaal hebben. Om innovaties in de markt te zetten heb je een goed logistiek netwerk nodig, vooral in de foodservice.”

In Europa komt de groei voor Aviko vooral uit innovaties, zegt Van de Ven. “De nieuwe producten die Aviko de laatste drie jaar bedacht, vormen nu al een derde van de omzet aan de Nederlandse retail. We bedenken ieder jaar zo’n veertig tot vijftig nieuwe producten. Zo’n 2 tot 3 procent van onze omzet besteden we aan het ontwikkelen en in de markt zetten van nieuwe producten. De markt voor hoogwaardige aardappelspecialiteiten met toegevoegde waarde is nog niet verzadigd in Europa. Dat gebeurt wel een keer, maar voorlopig nog niet.”

Lees ook het interview in Boerderij Weekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.