Akkerbouw

Nieuws 2156 x bekeken 3 reacties

Cargill start productie bio-ethanol

Bergen op Zoom - Graanhandel- en -verwerkingsbedrijf Cargill gaat vanaf vrijdag bio-ethanol produceren in zijn voormalige maisfabriek in Bergen op Zoom.

Cargill maakt de ethanol van duurzame biomassa en verwerkt die tot alcohol voor industriële toepassingen of voor biobrandstoffen. Op die manier wil het bedrijf een bijdrage leveren aan de 'biobased economy' in het zuidwesten van Nederland.

De bio-ethanol in Bergen op Zoom wordt op een duurzame en milieuvriendelijke manier geproduceerd. Dat betekent dat het bedrijf gebruik kan maken van een regeling van het Nederlandse ministerie van ELI. Die regeling maakt dubbeltelling van biobrandstoffen mogelijk bij het behalen van de kwantitatieve verplichting voor deze brandstoffen.

Laatste reacties

  • agratax2

    Leuk initiatief maar wat schiet de Europese / Nederlandse boer er mee op? Hoe lang nog biobassed energie bij de dalende olieprijzen van de laatste weken? Mij houdt meer bezig; 'waarom zet Shell zijn teervelden in Canada in de etalage'? Verwachten ze in Londen en Den Haag een blijvende energie prijs c.q. mondiale behoefte daling? Een ding is zeker Cargill heeft als mondiale reus een leuke cent uit Nederlands schatkist gekregen om een biobassed energie fabriek te bouwen, als of het ons land gouden bergen opbrengt, de winst gaat naar of blijft via handelstrucs in Amerika en ons ministerie van financien ziet hier erg weinig van terug. Laten we eerlijk zijn grondstof voor en grootschalige fabriek hebben we niet, dus wordt die ingevoerd via Cargill graanhandel uit bv. Amerika. Waar wordt dus de winst gemaakt?

  • aarthamstra1

    Duurzame biomassa , wat is dat??, planten?? Waarvoor land bewerkt word .mest/kunstmest,ploegen zaaien .wieden/spuiten, oogsten, transporteren naar havens, overslaan in schepen / naar de fabriek lossen , bewerken. Hoeveel energie kost het om een liter biobrandstof te produceren. Hoeveel milieu winst levert dat netto op. Hoeveel kost het de burger meer.

  • denker123

    In de V.S.doet Cargill niets in ethanol uit biomassa alleen maar uit te veel mais.Zal wel met subsidie te maken hebben die in Nederland hoger zal zijn.In Amerika gebeurd er praktisch niets in tweede generatie biobrandstoffen de verplichting wordt elk jaar teruggeschroeft,de eerste fabrieken zijn al failliet.

Of registreer je om te kunnen reageren.