Akkerbouw

Nieuws

Britse aardappelprijs stijgt flink

Londen – De noteringen van het Britse aardappelschap Potato Council zijn afgelopen week flink omhoog gegaan.

De algemene notering steeg met ruim 10 procent naar 125,84 pond (154,98 euro) per ton. De gemiddelde spotprijs ging met ruim 6 procent omhoog naar 91,73 pond (112,97 euro)
Die noteringen liggen echter nog altijd ruim onder die van een jaar geleden. De spotprijs is zelfs niet half zo hoog als begin mei 2010 terwijl de algemene notering in die week op 184,84 pond stond. Het schap denkt dat de slechte weersomstandigheden van de laatste weken een belangrijke rol spelen omdat daardoor de vraag naar aardappelen uit voorraad is toegenomen.


Door dat slechte weer loopt het poten steeds verder achter op vorig jaar. Volgens de Potato Council is de gemiddelde vertraging nu opgelopen tot drie weken. Veel telers kunnen echter nog altijd niet poten omdat hun land onder water staat. De groei van al gepote aardappelen loopt door die wateroverlast en de lage temperaturen met soms matige nachtvorst eveneens gevaar. Het schap berekent dat tot eind vorige week 76.080 hectare in de grond zat terwijl dat een jaar geleden op 118.800 hectare stond.

Of registreer je om te kunnen reageren.