Akkerbouw

Nieuws

Boeren VS zaaien snel, ondanks regen

Washington – Amerikaanse boeren hebben afgelopen weekend veel meer gezaaid dan investeerders op de agrarische termijnmarkten incalculeerden, aldus marktbureau Agrimoney.

De markten gingen ervan uit dat het inzaaien van de verschillende gewassen flinke vertraging zou oplopen. Behoorlijke regenval was hier debet aan. Zo viel het afgelopen weekend 5 tot 10 centimeter in de staat Iowa en zelfs 8 tot 15 centimeter in Minnesota.

Ondanks dat boeren hun inzaaisnelheid van de dagen ervoor niet konden benaderen, kregen ze dit weekend toch nog 18 procent van de mais in de grond. De markten gingen uit van 14 procent. Voor sojabonen gold nagenoeg hetzelfde. Hiervan werd in dat weekend 12 procent ingezaaid, terwijl uitgegaan werd van 10 procent.

Het totale maisareaal in de VS is nu voor 71 procent ingezaaid. Dat is maar een fractie minder dan het percentage dat volgens de agrarische termijnmarkten pas halverwege mei bereikt zou worden. Bij de sojabonen is het verschil nog groter. Van dat gewas is nu al 24 procent ingezaaid. In een normaal jaar is dat 11 procent. De ontwikkelingen hebben inmiddels ook tot hogere prijzen op de termijnmarkten geleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.