Akkerbouw

Nieuws 562 x bekeken

Bijna alle aardappelen in de grond

Den Haag – In Nederland zitten, op een paar Zuid-Limburgse percelen na, alle aardappelen in de grond. Dit is een schril contrast met België en Noord-Frankrijk waar dit zeker niet het geval is, aldus Productschap Akkerbouw.

Door het koude en natte weer is het verschil in ontwikkeling van de vroeg geplante gewassen ten opzichte van de later geplante gewassen beperkt. Het weerbeeld zorgt wel voor een later voorjaar. Wat opvalt, is dat de afrondende werkzaamheden (aanaarden) na het poten in Zuid-Nederland door de forse regenval vertraging oplopen.

De stemming in de aardappelmarkt is intussen verbeterd. De vraag vanuit de Belgische verwerkende industrie is aangetrokken. Die betaalt nu bijvoorbeeld voor 40 millimeter opwaarts fritesgeschikt Fontane tot 5 euro per 100 kilo af teler. Nederlandse afnemers willen niet veel meer betalen in de dagmarkt. In Noord-Nederland noteren 40 millimeter opwaarts fritesaardappelen ongeveer tussen de €3,75 en €4,50 (beurs Emmeloord). De betere vraag in België heeft wél invloed op het zuiden van Nederland. Op de beurs van Goes koerst 40 millimeter opwaarts Fontane ook richting de 5 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.