Akkerbouw

Nieuws 366 x bekeken

België grootste exporteur aardappelproducten

Brussel - België is de grootste exporteur ter wereld geworden van diepgevroren aardappelproducten. Volgens Belgapom, de organisatie van aardappelhandelaren en verwerkers, heeft België vorig jaar Nederland, de VS en Canada ingehaald.

Belgapom-secretaris Romain Cools constateert dat vooral de export naar landen buiten de EU sterk is toegenomen. "De snelle economische groei in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Azië resulteerde in een sterk toegenomen vraag naar diepgevroren aardappelproducten."

Vorig jaar exporteerden de Belgische aardappelverwerkers 1,7 miljoen ton aardappelproducten. Daarvan ging 15,6 procent naar landen buiten de EU. In 2006 was het aandeel van derde landen in de export 8,9 procent.

België telt 19 bedrijven die aardappelen verwerken. Vorig jaar zijn 3,456 miljoen ton aardappelen verwerkt, evenveel als wat de Nederlandse industrie heeft verwerkt. Cools: "De Belgisceh aardappelverwerkende industrie heeft verdere groeikansen gezien de wereldwijde groei van het aardappelverbruik."

Of registreer je om te kunnen reageren.